INFO...

Aikido cu coordonarea mintii si a corpului

        Corpul nostru are o forma. Putem sa îl vedem si sa îl atingem. Mintea nu are culoare sau forma si de aceea uitam de existenta ei. Corpul nu poate trai fara minte si nici mintea nu poate exista fara corp. Acestea sunt inseparabile.
        Cand ne place ceea ce avem de facut este foarte usor sa ducem la bun sfarsit ceea ce ne propunem pentru ca mintea si corpul sunt coordonate si viceversa, atunci cand facem ceva din obligatie progresul este dificil pentru ca desi corpul îsi face treaba, mintea zboara permanent la altceva.
        Pentru ca ne folosim mintea si corpul separat ne traim vietile doar pe jumatate. În marea majoritate a timpului mintea noastra este cu totul în alta parte decat la ceea ce facem. Atunci cand ne separam mintea si corpul ne pierdem puterea naturala primita de la univers, stresul si problemele îsi fac loc în viata noastra, apar bolile si caderile nervoase.
        Daca învatam cum sa ne coordonam mintea si corpul în viata de zi cu zi si sa extindem ki, putem sa luptam mai eficient cu stresul, sa ne cunoastem mai bine, sa ne întelegem pe noi si pe ceilalti si sa ne manifestam potentialul uman la maxim. Prin practica, prin exercitii de dezvoltare a ki-ului, de respiratie si meditatie ki, învatam cum sa traim o viata pozitiva cum sa fim mai sanatosi si mai fericiti.
        În clasele de Ki oricine poate sa învete coordonarea mintii si a corpului separat de aikido, indiferent de vârsta sau conditie sociala. Varsta minima pentru a putea practica este de 15 ani, iar vârsta maxima...
        Va asteptam sa descoperim împreuna coordonarea mintii si a corpului.

Pentru avansaţi - Ki Aikido

         Ki Aikido a fost dezvoltat de cãtre Sensei Koichi Tohei dupã o viatã dedicatã studiului artei Aikido.
        Ki Aikido este disciplina care studiaza Ki-ul prin intermediul artei martiale Aikido. Prin studiul pe plan fizic se învatã coordonarea mintii si a corpului. Nu sunt predate doar tehnici de Aikido, ci si modalitãtile in care poti sã aplici Ki-ul în toate aspectele vietii de zi cu zi. Aceasta este tinta finalã a studiului coordonãrii mintii si a corpului.
        În clasele de Ki Aikido învãtãm în primul rând pozitii fizice corecte. Când mintea este calmã, corpul este si el, în mod natural, calm. Când mintea este stabilã, corpul devine stabil la rândul lui. In japonezã, acest principiu este denumit „fudou-shin, fudou-tai”, adicã “minte de neclintit, corp de neclintit”.
        Ki Aikido este o arta martialã al cãrei scop nu este câstigarea unei confruntãri cu un adversar, ci obtinerea stãrii de coordonare a mintii si a corpului prin studierea principiilor Ki-ului. Arta ajutã la corectarea personalitãtii si îmbunãtãtirea relatiilor cu lumea din jur.
        Invãtând tehnici corecte de Ki Aikido, veti dobândi în mod natural o posturã corectã, veti învãta cum sã vã relaxati, cum sã vã pãstrati calmul în situatii de stres si cum sã comunicati mai usor cu oamenii din jur. Elevii dezvoltã prin efort personal un corp armonios si o minte puternicã.
        Miscãrile din Ki Aikido nu sunt brutale si nu dãuneazã corpului. Acest lucru face de altfel ca oricine sã poatã practica Ki Aikido în sigurantã, indiferent de vârstã, formã fizica sau sex. 

Despre Ki

         Ki este un concept foarte des intalnit in orient. Ki poate fi tradus in multe feluri : energie vitala, spirit, energie spirituala ... De asemenea simbolul “ki” este un amestec de întelesuri intre univers si expansiune nelimitata. Seara trebuie sa mergem la culcare pentru ca ceva din noi se consuma - acesta este Ki. În timpul noptii ne umplem corpul de Ki din univers, pentru ca a doua zi sa ne putem continua vietile. De asemenea cateodata ne simtim slabiti fara un motiv anume, sunt zile în care nu avem chef de nimic sau ne simtim compet epuizati, motivul? - lipsa de Ki.
        Ne întalnim pentru prima oara cu cineva si acea persoana ne place sau nu, atunci cand cineva ne zâmbeste, zâmbim si noi si suntem fericiti - Ki-ul se manifesta în diferite moduri în viata de zi cu zi.
        Entitatea de baza a matematicii este unu. Pamântul este unu, un mar este unu. Daca luam un întreg si îl împartim la jumatate, ceea ce ramâne este tot unu. Daca continuam sa înjumatatim la infinit niciodata nu ajungem la zero. Intotdeauna ramâne o jumatate. Ki-ul este suma infinita a acestor jumatati infinit de mici.In acest fel soarele, pamântul, plantele, animalele, mintea si corpul, toate sunt nascute din ki-ul universal.
        Noi suntem parte din univers. Ca sa ne putem bucura la maxim de viata si sa traim fericiti si sanatosi este important sa realizam existenta Ki-ului si sa întelegem cum ne putem îmbunatati vietile. Spunem ca “ki se extinde” atunci când avem coordonarea mintii si a corpului. Când extindem ki avem o minte calma si suntem puternici.

 

O-Sensei ( Morihei Ueshiba )

         Morihei Ueshiba s-a nãscut la 14 decembrie 1883 in Wakayama într-o familie cu 5 copii. De la tatãl sãu a mostenit determinarea samurailor si interesul pentru politicã, iar de la mama sa interesul pentru religie, poezie si artã. In anii copilãriei a fost slab si bolnãvicios si stãtea mai mult în casã pentru a studia legendele despre sfinti si ritualurile esoterice budiste. Morihei a fost încurajat de cãtre tatãl sãu sã practice sumo si înot. A devenit cu timpul tot mai puternic si a înteles cã are nevoie de asta dupã ce tatãl sãu a fost agresat de un grup de oameni angajati de cãtre adversarii sãi politici. S-a apucat sã studieze jujutsu si sabia si a observat cã are o inclinatie pentru artele martiale.
        S-a hotarât sã se înroleze în armata japonezã, dar a fost respins pentru cã nu avea înãltimea minimã cerutã. Supãrat, a mers în pãdure unde s-a legãnat atârnat de copaci, încercând cu disperare sã creasca în înaltime. In 1903 a reusit sã se înroleze ca infantierist. In urma actiunilor deprinse în acea perioadã a fost recomandat de cãtre superiorii sãi pentru Academia Nationalã Militarã, dar a refuzat propunerea si s-a retras din armatã.
        Revenit acasã a continuat pregãtirea fizicã la dojo-ul de jujutsu construit de tatãl sãu, unde preda cunoscutul instructor Takaki Kiyoichi. In 1912 s-a mutat în Hokkaido unde l-a cunoscut pe Sokaku Takeda. Revenit în Shirataki si-a construit un dojo si l-a invitat pe Takeda sã locuiascã cu el.
        Foarte marcat de moartea tatalui sau, Morihei a început sã studieze religia Omoto cu Deguchi Onisaburo. Promotor al rezistentei non-violente si al dezarmãrii universale, Onisaburo l-a învãtat totul despre Budo. El spunea despre Morihei cã scopul lui pe acest pãmânt este sã predea despre adevãratul înteles al artei Budo”.
        La 40 de ani Morihei a avut mai multe experiente spirituale care i-au schimbat cu totul viziunea despre viatã. El a înteles cã adevaratul sens al artei Budo este sã protejeze si sã întretinã viata. Din acest moment tot mai multi oameni au început sã caute învãtãturile lui Morihei Ueshiba.
        In 1927, Deguchi Onisaburo l-a îndemnat pe Morihei sã se despartã de religia Omoto si sã meargã pe drumul lui. Morihei s-a mutat la Tokyo unde si-a construit un alt dojo.
        Din 1932, Morihei Ueshiba a condus Societatea de Budo, înfiintatã chiar de el. Faima lui Morihei a crescut mult in urmãtorii zece ani, dar în 1942, Morihei s-a intors acasã, obosit de viata de la oras. Si-a construit un dojo în aer liber la Iwama si a pus bazele artei Aikijutsu, devenitã apoi Aiki-Budo si mai târziu, dupã zece ani de perfectionare a tehnicilor si a filosofiei religioase, Aikido. Cele trei ideograme japoneze care-i formeaza numele reprezintã: AI = armonie, KI = energie universala, DO = cale. Astfel, Aikido se poate traduce prin "Calea Armoniei Universale".
        Aikido a crescut în popularitate la Tokyo sub conducerea fiului lui Morihei, Kisshomaru Ueshiba. Morihei a devenit cunoscut sub numele de O Sensei sau Marele Invatator, fãrã a renunta la dedicatia lui pentru îmbogãtirea si rafinarea “Cãii”. În arta creatã de Maestru, se pune accentul pe importanta realizarii armoniei între suflul vital (ki), corp si naturã.
        La 26 aprilie 1969, in vârstã de 86 de ani, Morihei s-a întors la sursã dupã o suferintã de scurtã duratã, provocatã de o boalã gravã la stomac. A fost înmormântat în templul familiei, la Tanabe.


 Tohei Sensei
        Tohei Sensei s-a nãscut la 20 ianuarie 1920 in zona Shitaya din Tokyo. Incã din copilãrie s-a confruntat cu o sãnãtate fragila, mostenitã din partea mamei, care suferise de pneumonie. A inceput sã practice Zen, Misogi si Judo la îndemnul tatãlui sãu, pentru a-si îmbunãtãtii sãnãtatea.
        In 1937, pe când avea 16 ani, a intrat la scoala de judo din Keio pe care a fost nevoit sã o abandoneze un an deoarece s-a îmbolnãvit de pleurezie. Doctorii i-au impus un tratament foarte drastic si i-au interzis sã mai practice antrenamente dure pentru cã i-ar fi putut pune viata în pericol. Tohei Sensei a început sã studieze intens religia si filosofia orientalã decizându-se apoi sã practice ceea ce citise. Si-a devotat timpul antrenamentelor de Zen si Misogi (exercitii asidue de respiratie in sesiuni de una - douã zile). Dupã o vreme a revenit la medici, care au constatat cã boalã dispãruse.
        In 1939, Tohei Sensei a început sã studieze Aikido împreunã cu Sensei Morihei Ueshiba.
        In februarie 1944, la 23 de ani, a fost trimis pe frontul din China Centralã. Aici a înteles cã pe front orice slãbire a Ki-ului poate însemna moartea.Astfel s-a hotarât sa practice respiratie ki de 200 de ori pe zi.Prin acest exercitiu a inteles principiul tinerii punctului.Cateodata nu-si putea calma respiratia nici chiar cu ajutorul respiratiei ki.A observat ca asta se întâmpla atunci cand inamicii se ascundeau în apropiere.Ca rezultat al atentiei permanente a lui Tohei Sensei nici un membru al plutonului sa nu a fost ranit sau ucis in razboi.
        Revenit din China Centralã, Tohei Sensei si-a reluat studiile de Aikido si Misogi, în Tokyo. A început sã raspândeascã Principiile Ki-ului în Europa si Hawai si a devenit una din cele mai importante si influente personalitãti din lumea Aikido.
        In 1947, Tohei Sensei a fost initiat în invãtãturile lui Tempu Nakamura Sensei ( primul om care a predat yoga în Japonia) care i-a vorbit despre importanta gândirii pozitive si despre faptul cã mintea miscã corpul. A fost momentul în care a Tohei Sensei a realizat cã acesta este principiul universal care stã la baza artelor martiale. Si-a amintit cã atunci când îl privea pe O Sensei executând miscarile din Aikido, îi era limpede cã Maestrul conducea mintea partenerului si, ca rezultat, îi conducea corpul.
        Intre 1953 si 1971 a contribuit la construirea de scoli de Aikido pe coastele continentului nord-american, prilej cu care a vizitat Statele Unite ale Americii de peste 15 ori.
        In 1969, Tohei Sensei a primit al 10 lea Dan. In 1971 a pus bazele Societãtii de Ki si Aikido ( organizatie non-profit) in Tokyo , iar din 1990 sediul principal al Societatii de Ki si Aikido este în orasul Ichikai, Japonia.

 Aikido înainte de război

În perioada de pre-război, aikido era încă în formare şi încă nu sa stabilit ca o artă separată de cea a Daito-ryu Aiki-Jujutsu . Cu toate acestea, a fost atingerea rapid o identitate proprie. În 1942, Dai Nihon Butokukai, în eforturile sale de a standardiza artele martiale japoneze, a ajuns la un acord cu reprezentanţii şcolii lui Ueshiba că aikido nume va fi folosit cu referire la formularul de jujitsu de arta provenite Ueshiba a adus la evidenţă. [1]
 Aikido după război (primii 40 de ani)

În perioada de după război, Fundaţia Aikikai condus de Ueshiba familia a devenit cel mai de succes organizaţie în termeni de creştere în număr şi importanţă în ochii publicului. Cu toate acestea, nu a fost primul de a aduce la aikido importanţă în Japonia, în perioada imediat de după război.
Imediat după război, ca urmare a interdicţiei de arte martiale impuse de către forţele americane de ocupaţie, aikido nu a fost învăţat în Tokyo. Un număr de studenţi, inclusiv Koichi Tohei şi Shioda Gozo, a luat asupra lor pentru a deveni activ în diseminarea aikido-ului. Câţiva ani mai târziu, Kisshomaru Ueshiba , fiul fondatorului a început să reînvie activ sediul central Aikikai la Tokyo. [1]
Din perioada post-război, până în anii 1980, numeroase organizaţii de aikido a evoluat în paralel cu ramura principala condus de familia Ueshiba. [1]
Cele mai vechi stiluri independente pentru a apărea au fost
Apariţia acestor stiluri de pre-datat moartea lui Ueshiba şi nu a provocat nici transformări majore atunci când acestea au fost formalizate, cu excepţia Shodokan aikido-ului, care a provocat unele controverse, deoarece a introdus o unică regulă, concurenţa bazată pe faptul că unele simţit a fost contrară spiritului de aikido.
După moartea lui Ueshiba, mai mulţi studenţi de conducere extins pe cont propriu pentru a stabili şcolile independente.
  • Iwama Ryu - Acest stil a evoluat de la pensionarea lui Ueshiba în Iwama , Japonia, precum şi metodologia de predare a pe termen lung elev Morihiro Saito . Acesta este neoficial denumit " stilul Iwama ". Deşi Iwama reprezentanţi de top de stil (Paolo Corallini, elev Saito Sensei, şi Evenas Ulf, doar două Iwama Ryu saptea Dan în lume), a rămas o parte din Aikikai până la moartea lui Saito, în 2002, urmaşii lui Saito, ulterior, împărţit în două grupuri: unul rămas cu Aikikai şi alte formarea independent de organizaţia Shinshin Aikishuren Kai , în 2004, în jurul lui Saito, fiul lui Saito Hitohiro, născut 1957).
  • Ki Societate - Un alt eveniment care a provocat controverse semnificativ a fost plecarea de Aikikai Honbu Dojo e şef instructor de Koichi Tohei , în 1974. Tohei lăsat ca urmare a unui dezacord cu fiul fondatorului, Ueshiba Kisshomaru, 1921-1999), care la acel moment a condus Fundatia Aikikai. Dezacord a fost de peste rolul adecvat de dezvoltare a ki în mod regulat, formare de aikido. După Tohei plecat, el a format un stil propriu, numit Shin Shin Toitsu aikido-ului, şi organizaţia pe care o reglementează, Societatea Ki . [6]
  • Aikido Association of America - fondat de Fumio Toyoda , [2] .
  • Seidokan Aikido - fondat de Roderick T. Kobayashi în 1979, tinde să utilizeze mişcări, care sunt foarte mici şi economice.
  • Kokusai Aikido Kenshūkai Kobayashi Hirokazu Ha, sau Kobayashi aikido , a fost fondat de Hirokazu Kobayashi .
  • Tendoryu aikido-ului (Tendō-Ryu Aikido), fondat de Kenji Shimizu, născut 1940), în 1982. Fondată "Shimizu Dojo", în 1969, redenumit Tendōkan), în 1975.

Aikido din perioada modernă (1980 - prezent)

Astăzi, Aikikai este o organizaţie umbrelă, acasa, la numeroase cadre didactice de conducere şi sub-organizaţii cu metodele de predare proprii şi caracteristici tehnice. Conducerea grupului a rămas centrat pe familie Ueshiba, şi este în prezent condusă de nepotul fondatorului, Ueshiba Moriteru, născut în 1951). [7]
Actuala generaţie de profesori de rang înalt continuă să se ramifica pe cont propriu, cu elevii seniori ai elevilor superioare ale fondatorului (mari de elevi), care vin să importanţă în dreptul lor propriu.

  Arte marţiale independente folosind termenul de "aikido"

Stilurile de mai sus pot urmări neamul lor, prin intermediul elevilor de conducere înapoi la fondatorul aikido-ului, Morihei Ueshiba. Două alte arte martiale importante folosi numele de aikido-ului, dar nu sunt legate direct. Ele sunt Korindo aikido fondat de Hirai Minoru, 1903-1998) şi Nihon aikido Goshin (Nihon Goshin Aikido), fondat de Shodo Morita (Morita Shodo, fl. c.1930s-1962). Aceste şcoli, cu o anumită justificare istorică, sugerează faptul că numele de aikido nu este domeniul exclusiv al artelor derivate din invataturile lui Morihei Ueshiba.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu